Az ember, aki bedrogozta Hitlert
2022. december 27. írta: Kiss_Ádám

Az ember, aki bedrogozta Hitlert

Theodor Morell

Morell.JPG

Theodor Gilbert Morell 1886. július 22-én született a hesseni Münzenbergben, egy tanári családba.  Franciaországban tanult orvosnak, először Grenoble-ban, majd később Párizsban. Ezután 1910-ben Münchenben szülész-nőgyógyászati képzést végzett. 1913-ban ledoktorált, ezzel teljeskörű orvosi engedélyt szerzett. Az első világégés előtt hajóorvosként szolgált, majd a háború kitörtével önkéntesen jelentkezett frontszolgálatra, ahol orvostisztként dolgozott. 1920-ban megházasodott. A felesége, Hannelore Morell vagyonos volt, így a nő pénzét felhasználva saját orvosi rendelőt létesíthetett Berlinben, a Kurfürstendamm-on. Az anyagi feltételei azt is megengedték, hogy a legmodernebb felszereléseket vásárolja meg. A páciensei főleg a német elit közül származtak, rengeteg pénzben gazdag híresség látogatta a rendelőjét.

The Kurfürstendamm, ca. 1910 (Wikipedia Commons) | Download Scientific  Diagram(A Kurfürstendamm 1930-ban)

Az 1933-as nemzetiszocialista hatalomátvétel után belépett a náci pártba, mivel sokan azt hitték róla, hogy zsidó. Barnább bőre volt a megszokottnál és kifejezetten erős, sötét haja volt. Mielőtt csatlakozott volna a szervezethez, betegei elpártoltak tőle a fenti feltételezés miatt, ám a belépése után még több pácienst szerzett magának.

 A párt magasabb köreiből is elkezdtek hozzá járni. Adolf Hitler magánfotósa is a doktor rendeléseit kezdte látogatni, rajta keresztül jutott el Morell a Führerig, akinek komoly gyomorbántalmai voltak, amit később a doktornak sikerült megoldania. Ezzel kivívta a diktátor bizalmát és megbecsülését, hamar a személyes orvosává vált. Mint a későbbiekben kiderült, Hitler az étrendje miatt tapasztalt fájdalmakat, mivel húst egyáltalán nem evett, ezenfelül olyan ételeket fogyasztott szívesen, amik sok esetben nagyon kikezdték a gyomrát. Ugyan a kezelései sikeresek voltak, de Morell ma még egy állatorvosi rendelőt sem vezethetne egykönnyen a módszerei miatt. Saját kotyvalékokat kevert ki, amik nem feltétlenül voltak mindig a legjobb hatással az emberi szervezetre. A doktor furcsa kezeléseire, továbbá néha felmerülő szakmai alkalmatlanságára nagyon jó a következő, magától Albert Speertől származó idézet, melyet a háború után megírt önéletrajzában publikált:

„1936-ban, amikor fellázadt a keringésem és a gyomrom... felhívtam Morell magánirodáját. Felületes vizsgálat után Morell felírta nekem a bélbaktériumait, dextrózt, vitaminokat és hormontablettákat. A biztonság kedvéért ezután alapos vizsgálaton estem át von Bergmann professzornál, a Berlini Egyetem belgyógyász szakorvosánál. Semmiféle szervi bajban nem szenvedtem – állapította meg –, hanem csak a túlterheltség okozta idegtünetektől. Lelassítottam a tempómat, ahogy tudtam, és a tünetek enyhültek. Hogy ne sértsem meg Hitlert, úgy tettem, mintha gondosan követtem volna Morell utasításait, és mivel egészségem javult, egy időre Morell bemutatója lettem.” 

A Führer több alkalommal is javasolta az általa elismert orvost a Nemzetiszocialista Párt többi vezetőjének is, de azok Hitlert nem megsértve, de elutasították a felajánlást.

Hitler's wonder doctor Theodor Gilbert Morell. - WW2 Gravestone(Hitler és a háttérben álló orvosa, Morell)

Morell az idő haladtával egyre jobban beférkőzött Hitler bizalmába, a Führer eddigi kezelőorvosait lassan felváltotta. Kezelései többnyire tablettákból és injekciókból álltak, melyek alkalmazott mennyisége többszöröse volt a szükségesnek. A diktátor a doktor hatására és segítségével 74 különböző anyagot juttatott be a szervezetébe, melyeket 28 különböző keverékben fogyasztott. Hitler kissé sem színes étrendje a tabletták miatt, – kicsit vicceskedve- de egyre színesebbé vált. Ezen készítmények nemegyszer károsak voltak az emberi szervezetre, többük ma drognak minősül. Hogy ezen kezelésekre konkrét példákat említsek: a Führer gyomorbántalmaira Morell Eukodal-t szedetett vele, mely egy morfiumhoz hasonlatos, de annál erősebb hatású szer. Az álmatlanságra egy bizonyos Luminal nevű készítményt használt, mely ópiumot tartalmazott. Ezeken felül Morellnek volt egy saját gyártású szere, amit Hitler nagyon sűrűn magához vett. Kis aranyszínű fóliába csomagolt táblácskák voltak, melyek pervitint tartalmaztak, ami szimpatomimetikus hatást váltott ki. Továbbá amfetamin is volt bennük, mely ajzószernek használatos.  Ezek a kis táblácskák eufórikus hatást váltottak ki Hitlerből. Egyébként Morell ezen „gyógyszere” hasonlatos a ma Speed-ként ismert partidroghoz. A doktor feljegyzéseiből kiderült, hogy milyen anyagokat is jutatott be Hitlernek szervezetébe, melyekkel ugyan nem szándékosan, de bizonyosan hozzájárult a Führer fizikai állapotának romlásához. A következő lista tartalmazza ezeket a szereket, továbbá azt is, hogy mire szedte őket:

  • Brom-Nervacit: bromid, nátrium-dietil-barbiturát, piramidon, 1941 augusztusa óta szinte minden este egy kanál ebből a nyugtatóból a metamfetamin okozta stimuláció ellensúlyozására és az alvás elősegítésére. 
  • Cardiazol és Coramine: 1941 óta lábödéma kezelésére.
  • Chineurin: Kinintartalmú készítmény gyakori megfázás és influenza kezelésére.
  • Kokain és adrenalin (szemcseppen keresztül) 
  • Koramin: Niketamid injekciót adnak be, amikor indokolatlanul megnyugtatják barbiturátokkal. Ezen kívül Morell a Coramine-t egy univerzális "tonik" részeként használná.
  • Cortiron: Dezoxikortikoszteron-acetát IM injekciók izomgyengeségek kezelésére, amelyek befolyásolják a szénhidrát anyagcserét.
  • Doktor Koster antigaspills: 2-4 tabletta minden étkezés előtt, összesen napi 8-16 tabletta,1936 óta Belladonna extractum és Strychnos nux vomica nagy dózisban, meteorizmusra. 
  • Enbasin: Sulfonamid, intragluteális 5cc, különféle fertőzésekre.
  • Euflat: Epe kivonat, Radix Angelica, Aloes, Papaverine, Koffein, Pancreatine, Fel tauri – tabletták, meteorizmusra és emésztési zavarok kezelésére
  • Eukodal: nagy dózisok oxikodon, bélgörcsök kezelésére, fájdalomcsillapító 
  • Eupaverin: Moxaverin, egy izokinolin származék bélgörcsök és kólikák kezelésére.
  • Glükóz: 1938-tól 1940-ig minden harmadik napon 5 és 10%-os glükóz injekció a Strophanthus hatás fokozására
  • Glyconorm: metformin, Metabolizmus enzimek (Kozimáz I és II), Aminosavak, Vitaminok – injekciós oldat erősítő tonikként
  • Homatropin: Homatropin. HBr 0,1 g, NaCl 0,08 g; 10 ml desztillált vizet adunk hozzá. Szemcseppek a jobb szem problémáira.
  • Intelan: naponta kétszer A-, D3- és B12-vitamin – tabletta erősítő, tonik.
  • Camomilla Officinale: kamilla – bélbeöntés, a páciens személyes kérésére
  • Luitzym: minden étkezés után Cellulázzal rendelkező enzimek, Hemicellulázok, Amilázok, Proteázok bélproblémákra, meteorizmusra.
  • Mutaflor: Escherichia coli törzsek emulziója – bélben oldódó bevonatú tabletták a bélflóra javítására. 1936-ban felírták Hitlernek puffadás miatt, ez volt az első nem szokványos gyógyszeres kezelés Morelltől; emberi ürülékből tenyésztett baktériumok, lásd: " E. coli "
  • Omnadin : Fehérjevegyületek , epe lipidek és állati zsírok keveréke, a fertőzés kezdetén (Vitamultinnal együtt).
  • Optalidon : Koffein , Propyfenazon – tabletták a fertőzések kezdetén (Vitamultinnal együtt)
  • Orchikrin : szarvasmarha tesztoszteron , agyalapi mirigy és glicerofoszfát kivonata , tonik, erősítő. Afrodiziákumként is forgalmazzák.
  • Penicilline-Hamma: Penicillin – por Lokális antibiotikum. Az 1944. július 20-i merényletet követően, hogy kezelje a jobb karját.
  • Pervitin: metamfetamin injekciók mentális depresszió és fáradtság kezelésére
  • Progynon B-Oleosum: Ösztradiol-valerát, a tüszőhormon benzoesav-észtere, a gyomornyálkahártya keringésének javítására.
  • Prostacrinum: két ampulla minden második napon, rövid ideig '43-ban, ondóhólyag- és prosztatakivonat – IM injekcióban mentális depresszióra 
  • Prostophanta: Strophantine 0,3 mg, Glükóz, B-vitamin, Nikotinsav – IM szívglikozid, erősítő.
  • Szeptoid: 10 cc 3%-os jód (kálium-jodid formában) intravénás injekciója 10 cc 20%-os glükózzal, naponta kétszer vagy háromszor, a szív állapotának és a megváltozott második hangnak a javítására.
  • Strophantin: '41-től '44-ig – 2 hetes homeopátiás Strophanthus gratus glikozid 0,2 mg naponta koszorúér-szklerózis kezelésére.
  • Sympatol: oxedrin-tartarát '42 óta, napi 10 csepp a szív perctérfogatának növelésére
  • Tesztoviron: A tesztoszteron-propionát tonik, erősítő.
  • Tonofoszfán: '42-'44, Foszfortartalmú készítmény – SC tonik, erősítő
  • Ultraszeptil: Szulfonamid légúti fertőzésekre
  • Veritol:'44 márciusa óta Hidroxifenil-2-metilamino-propán – szemcsepp bal szem kezelésére
  • Vitamultin-kalcium: koffein, vitaminok.

(Forrás: Wikipédia)                                           (A lista korántsem teljes)

Did Hitler's Drug Problem Change the Course of History? | History Hit

Theodor Morell mindenhova követte Hitlert, ám erre maga a Führer is igényt tartott. Mindez annak ellenére történt, hogy Hitler környezete többször is panaszkodott az orvos viselkedésére, miszerint eléggé illetlenül viselkedett étkezések közben, továbbá higiéniáját sem tartották megfelelőnek, mivel eléggé kellemetlen testszag lengte mindig körül.

Mikor a háború már a végéhez közeledett, és Hitler áthelyezte főhadiszállását a kancellária kertjében lévő Führerbunkerbe, Morell is költözött vele. Az öngyilkossága előtt kicsivel több mint egy héttel, augusztus 20-án Hitler arra utasította az addigra már a bizalmasává vált orvost, hogy többedmagával hagyja el Berlint még az ostrom befejezte előtt. Miután a doktor elhagyta a bunkert Hitler kezelését az utolsó hétre Dr. Werner Haase vette át, továbbá segítségére volt a Führernek titkára és inasa, Heinz Linge.

Werner Haase – Seznam.cz(Werner Haase)Heinz Linge - Wikipedia(Heinz Linge)

Az ostrom borzalmaitól megmenekült orvost amerikai csapatok elfogták, majd Hitlerhez való szoros kapcsolata miatt kihallgatták, de elengedték, mert nem volt semmilyen bűnnel megvádolva. Három évvel később, 1948. május 26-án kóros elhízása és nagyon gyenge, megkárosult egészségügyi állapotának következtében meghalt egy tegernsee-i kórházban.

Élete során Hitler magasrangú kitűntetésekkel jutalmazta szolgálatai miatt. Megkapta a Háborús Érdemkereszt Lovagkeresztjét, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt Arany Pártjelvényét.

A Führertől kapott éves 60.000 Birodalmi Márka nagyságú fizetésén felül több mint hétmillió Birodalmi Márka értékű vagyonra tett szert üzleti vállalkozásinak köszönhetően. Ezen üzletek valószínűleg nem jöhettek volna létre, ha Morellnek nincsenek ilyen szoros kapcsolatai Hitlerrel, hiszen legtöbbször a Wehrmachttal kereskedett.

(Források)

A bejegyzés trackback címe:

https://tudakozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8317887987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudakozó