Történelmi Tudakozó

2021.júl.23.
Írta: Lzr.Bálint Szólj hozzá!

Pestisjárvány

 

Sziasztok! 

A mai bejegyzésben, a Történelmi Érdekességek sorozat 3. részében a pestisjárvánnyal fogunk foglakozni. A témát az előző blogom alatt szavaztátok meg. A bejegyzés itt is olvasható: https://tudakozo.blog.hu/2021/07/19/guillotine_578  

A járványt másnéven fekete halálnak is hívták. Ez volt a legpusztítóbb pestisjárvány a világon. 1347 és 1252 közt pusztított, mely időszak alatt 80-200 millió emberrel végzett. Főként Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában terjedt. Későbbi becslések szerint Európa lakosságának, csaknem 40%-a odaveszett.  

  Pestis – Wikipédia

A 19. században sikerült beazonosítani ennek a pestisfajtának a kórokozóját, melyet a felfedezőjéről, Alexandre Yersin orvosról neveztek el Yersinia pestisnek. Mint kiderült, a kórokozó az afrikai rágcsálók bolháiban tenyészik. Ez a baktérium bubópestist, tüdőpestist és vérpestist okoz. A járvány a selyemútról került be Európába, ahol a városok megfelelőek voltak, annak terjedésére. Az utcák tele voltak mocsokkal, emberi- és állati ürülékkel. Az ivóvízellátás sem volt megfelelően tiszta körülmények közt megoldva, így az emberi szervezet eléggé legyengült. A gyengülésre rásegített még az is, hogy az emberek sokat éheztek. Ezek miatt a járvány hatalmas ütemben tudott terjedni. Mivel, az akkori tudomány nem értette a kór biológiáját, sokan isteni csapásnak vélték. Helyenként rohamos ütemben elkezdték megtisztítani a városokat az eretnekektől. A vallási "elmélet" miatt, többen elkezdtek önsanyargató életmódot élni. A városok elkezdtek pestisdoktorokat alkalmazni, bár általában ők haszontalan gyógymódokat tudtak csak alkalmazni. A helyzet, természetesen hatalmas rettegést keltett. Nagyobb közösségek haláloztak el napról-napra. A halálesetek száma olyan nagy volt, hogy a temetők teljesen megteltek, emiatt tömegsírokba kezdték temetni az áldozatokat. Ennek ellenére is, az utcákon a halottak egymáson hevertek, mivel nehéz volt megoldani, a testek elszállítását. Miután az első hullám visszaszorult, még számos hullám érkezett, bár ezek nem voltak olyan pusztítóak, mint a legelső. A tapasztatokból, lassan elkezdtek változtatni az emberek a higéniai szokásaikon, amik következtében megromlott a kórokozókat hordozó állatok életkörülménye, így a járvány kevesebb eséllyel és kisebb pusztítással tört csak ki.  

Oroszországból terjedhetett el a fél Európát kiirtó pestis járvány

Mint említettem, a járvány kitörését, többféle elmélettel próbálták magyarázni. Voltak, akik Isteni büntetésnek vélték a dolgot, amit a mohóságukért, istentagadó életükért, eretnekségükért és paráználkodásukért kaptak, büntetésül. Az eretnekek kivégzésén, és az önsanyargatáson kívül volt még egy megoldási módszerük. Kialakultak flagelláns csoportok, akik városról-városra jártak, miközben magukat ostorozták, és azért imádkoztak, hogy Isten könyörüljön meg az embereken. Ezzel a jövés-menéssel, csak még jobban elősegítették a kór terjedését, nem pedig megoldották.  

hvg360 - Jobban hasonlít egymásra a középkori pestis- és a  koronavírus-járvány, mint gondolnánk

Ezen felül létezett a miazma teória, mely szerint a bolygók szerencsétlen együttállása miatt, rossz levegő keletkezik, amely a kórt terjeszti. Ez az elmélet először az ókorban jelent meg. Hippokratész írt róla. Úgy hitték, hogy minden járvány hátterében a szerves anyagok rothadása áll, ami mérgező levegőhöz vezet.  

Számomra a legdurvább elmélet a zsidó-elmélet. Az emberek azt találták ki, hogy az egész járvány, csak egy zsidó összeesküvés. Azt gondolták, hogy a Zsidók meg akarják mérgezni a kutakat, amivel el akarják terjeszteni a ragályt. Ezen felbuzdulva a zsidókat sok helyen faházakba terelték, majd rájuk gyújtották. Sok város zsidó-negyedében mészárlást rendeztek. Több ezer Zsidót megöltek, a vagyonukat elkobozták, annak ellenére, hogy VI. Kelemen pápa egy bullát adott ki, melyben cáfolta a vádakat. 

Nemhogy látni, de hallani is szörnyűség volt” – A középkori nagy  pestisjárvány tanulságai - WMN

Szerintem a pestisjárványok voltak az egyik legdurvább dolgok a középkorban. Az emberi butaság folyton csak rontott a helyzeten, és rengeteg ártatlan ember halálához vezetett, miközben a járvány, amúgy is hatalmas áldozatokat szedett. 

 

 

 

 

 

 

 

 Az új bejegyzések minden kedden és pénteken jelennek meg, 10.00-kor.

Ha tetszett, kérlek oszd meg és olvasd el a többi bejegyzésemet is.

 (Kis változás történik a bejegyzések megjelenésének időpontjában. Mostantól hétfő helyett kedden lessz új cikk.)

Források:

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fhu.wikipedia.org%2Fwiki%2FPestis&psig=AOvVaw0O_0PxrfibUhnWZBQY2Ac9&ust=1627083397633000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMiq55Hs9_ECFQAAAAAdAAAAABAD

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.origo.hu%2Ftudomany%2F20191003-a-pestis-osi-genomjat-oroszorszagig-vezettek-vissza-a-kutatok.html&psig=AOvVaw0O_0PxrfibUhnWZBQY2Ac9&ust=1627083397633000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMiq55Hs9_ECFQAAAAAdAAAAABAI

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwmn.hu%2Fcikk%2F52490%2F&psig=AOvVaw0O_0PxrfibUhnWZBQY2Ac9&ust=1627083397633000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMiq55Hs9_ECFQAAAAAdAAAAABAO

 

Guillotine

A nevét Joseph Ignace Guillotin-ról kapta. Francia orvos és tudós volt. Híres volt emberségességéről, emellett a kiemelkedően nagy tudásáról.

 A nyaktilót ugyan nem ő találta fel, de ő volt az, aki javasolta a francia nemzetgyűlésnek a nyaktilóval végrehajtott kivégzéseket. Itt is megmutatkozik az emberségessége, hiszen a nyaktilóval történő kivégzések sokkal fájdalommentesebbek és biztosabbak voltak, mint a kardal történő fejezések. Továbbá a megkülönböztetés ellen is irányult, mivel eddig a pontig a szegényeket akasztották, a nemeseket lefejezték. Így viszont kiterjedt a nemesi „bánásmód” mindenkire. Mielőtt még a guillotine név ráragadt volna a szerkezetre, sokszor használták rá, a „Louison” és a „rasoir national” (nemzeti borotva) kifejezést. A kivégzőeszközt helyesen guillotine-nak kell írni, bár a doktor neve végén nincsen „e”. A történet szerint ez azért van, mert sokan gúnyolták a szerkezetet, és magát az ötletet, ezért az eszköz nevére tettek egy „e” betűt, ami a nevet női névvé teszi. A guillotine a francia forradalom egyik jelképévé vált, bár a története sokkal előbbről kezdődik, mint a forradalom.

Nyaktiló – Wikipédia

A guillotine-hoz hasonló kivégzőszerkezeteket már a perzsák és más népek is ismertek. A későbbiekben az eszközt Itáliában említik, ahol kizárólag nemeseket végeztek ki vele. A 13. és 14. században Csehországban és a Német-római Birodalomban is rendszeresítették.  A 17. században használták már Angliában, Skóciában és Franciaországban is. Hasonló szerkezeteket használtak később Milánóban és Nürnbergben.

A guillotine halott – Szabad Magyar Szó

A francia forradalom alatt 2625 embert végeztek ki a guillotin-nal. A forradalom alatt a kivégzéseket a Sanson család vitte véghez, Párizs „hóhérdinasztiája”.

Nagyobb történések az eszköz körül:

  • 1793: XVI. Lajos francia király kivégzése
  • 1793: Marie Antoinette királyné kivégzése
  • 1794: A guillotine-t áthelyezik a Bastille térré, ám csak rövid időre, mert ismét költöztették, de most a Place de la Nationon állították fel.
  • 1847: Louise Deibler felváltotta Clément Sansot, akit elbocsátottak, mert elzálogosította a munkaeszközét.
  • 1905: Henri Languille nevű személyen végrehajtott kivégzéskor dr. Beaurieux életjeleket fedezett fel az áldozat levágott fején. A töréntek után akadt jópár ember, aki ellenezte a guillotine-nal történő kivégzést, arra hivatkozva, hogy az áldozatok mégis éreznek fájdalmat.
  • 1939: Ekkor történt az utolsó nyilvános kivégzés a szerkezettel. Eugen Weidmann nevű sorozatgyilkos volt az elítélt.
  • 1976: Az utolsó hóhér Marcel Chevalier volt, aki a guillotine-t kezelte, egészen addig, míg Franciaországban el nem törölték a halálbüntetést.
  • 1977: Ekkor történt az utolsó kivégzés Franciaországban.

 

Köszönöm, ha végigolvastad a bejegyzést. Olvasd el másik írásaimat is a blogomon, hátha érdekelni fognak. 

 

Az új bejegyzések minden hétfőn és penteken, 10.00-től láthatóak. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Buste_de_Joseph_Ignace_Guillotin_--_Salle_du_serment_du_jeu_de_paume_--_Versailles.jpg

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Anonymous_-_Portrait_de_Joseph-Ignace_Guillotin_(1738-1814),_m%C3%A9decin_et_homme_politique._-_P1052_-_Mus%C3%A9e_Carnavalet.jpg

https://szabadmagyarszo.com/2019/02/22/a-guillotine-halott/

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fhu.wikipedia.org%2Fwiki%2FNyaktil%25C3%25B3&psig=AOvVaw2jNYFmADfcqq79uKLUo_6_&ust=1626715350354000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCKCl-IaR7fECFQAAAAAdAAAAABAM

 

 

 

 

süti beállítások módosítása