Történelmi Tudakozó

2021.júl.31.
Írta: Lzr.Bálint Szólj hozzá!

A sziklakórház története

Sziasztok! 

Az előző bejegyzésemben (itt megnézheted) megszavaztátok a Sziklakórház történetét, mint témát. Remélem, hogy az itt látható végeredmény elég információval fog szolgálni! 

A Sziklakórház története régre nyúlik vissza. Akkor kezdődött, amikor elkezdték feltérképezni a budai Várhegy barlangjait. A barlangrendszert, már ősidők óta, különböző célokra használták az emberek. Szolgált természetes menedékként, pinceként, raktárként, továbbá, amikor a vár megépült, az alagutak egy részét összekötötték, így megkönnyítve a védők dolgát, ostrom idején. A barlang feltárását prof. Kadic Ottokár vezette. 

Kadic Ottokar

Az 1930-as évek második felében egyértelművé vált, hogy az első világháborúban, nagy területi veszteségekkel sújtott országoknak háborús törekvéseik vannak. Az európai lakosság attól tartott, hogy egy esetleges háborúban a városokat légi gáztámadással sújtanák. Ennek tükrében, a Magyar Királyi Belügyminisztérium felügyelete alatt, elkezdődött egy légoltalmi riasztóközpont kiépítése a budai Várhegy barlangrendszerében. A légoltalmi helyes a civilek biztonságáért felel, a légvédelem pedig az ország légterének védelmét látja el. A barlangban kialakított légoltalmi központ volt a Sziklakórház első kiépített területe. A várhegyi légószirénákat ebből a központból működtették 1937 és ‘45 között. Az objektum a “K” riasztóközpont nevet kapta.  

Találatok (HIER=(HTIHierarchy-300)) | Térképek | Hungaricana

Miután a 2. világháború kitört, elkezdtek a több kilométeres barlangrendszert óvóhellyé átalakítani. Ez a falak megerősítésével történt. A budai Vár lett a konfliktushelyzet alatt a “kormányzati negyed”. Emiatt szükség volt egy segélyhelyre, ahol a lehető leggyorsabban elláthatják, egy esetleges bombatámadásban megsérült tisztviselőket. Költséghatékonyságból az Úri utcára nyíló riasztóközpontot egészítették ki egy segélyhellyel. 

Sziklakórház Atombunker Múzeum - Képek, Leírás, Vélemények - Szallas.hu programok

Miután 1943-ban a sztálingrádi csata elveszett és a 2. magyar hadsereg a Don-kanyonnál széthullott, sok vezető kijózanodott és rájöttek, hogy Budapestet is könnyen érheti egy bombatámadás, így arra is rájöttek, hogy milyen fontos egy bombabiztos szükségkórház kiépítése. 

A munkálatokat gyorsított tempóban kezdték el. A létesítményt eredetileg 60 férőhelyesre tervezték, ám amikor a szükséghelyzet megemelkedett, sikerült a számot a duplájára növelni, emeletes ágyak beszerelésével. A szükségkórház, az akkori viszonyokhoz képest, nagyon modern volt. Több műtővel, röntgennel, áramfejlesztővel és szellőzőrendszerrel is rendelkezett.    

Sziklakórház Atombunker Múzeum – Wikipédia

A háborús helyzet romlásával együtt romlottak a dolgok a Sziklakórházban is. A sebesültek száma egyre csak nőtt, így a 120 férőhelyes kórházba bezsúfoltak több mint 300 sérültet. A kórház alapvetően a Szent János Kórház alá volt rendelve, innen kaptak főttételt. Ám miután a szovjet csapatok körbezárták a főváros, elvágták az összeköttetést az anyaintézmény és a szükségkórház közt. Így a föld alatt egy konyhát is ki kellett alakítaniuk. A létesítmény egyre jobban kezdett hasonlítani egy föld alatti városkához. Az állapotok még ezek után is tudtak romlani. Az ágyakat összetolták, így a 2 ágyon 3, ritkán 4 ember is elfért. A folyosókon hordágyakon feküdtek a sérültek, és a műtőkben megállás nélkül műtöttek.   

Múzeum - Sziklakórház Atombunker Múzeum - Museum.hu

Anna Boom ápolónő volt a Sziklakórházban. Később így emlékezett vissza: “Nem bírtam a vért. Ha csak egy kis sérülést is láttam, elkezdett kavarogni a gyomrom. De a kórházban lassan kezdtem hozzászokni. Vértócsákon csúszkáltam. Soha nem éreztem magam ennyire elzárva. A Sziklakórház föld alatti folyosók útvesztőjéből állt; néhol nagyobb, a tufakő sziklába vájt boltíves termekkel, melyek betegszobaként, konyhaként vagy kezelőszobaként szolgáltak. Mindenfelé ápoltak ültek vagy feküdtek, ágyakon, hordágyakon, a földön. Meleg és folytatgató volt a légkör és a bűz beivódott a hajamba. Nem volt a kórházban már tiszta kötszer, sem jód vagy penicillin, egy darab fájdalomcsillapító sem. Fel alá rohangáltam bilikkel a kezemben, vizet hoztam betegeknek, ha volt éppen. De sokszor nem tudtam többet tenni, mint leülni valaki mellé és megfogni a kezét. Éjjel anyjukat szólongató felnőtt férfiakat halottam zokogni.... “ 

 Dromerig drijven naar de dood - NRC

 

 

A forrásként szolgáló dokumentum létrejöttét segítő szemtanúk, hozzátartozók listája: 

 • Andrássy Erzsébet grófnő 
 • Balogh György 
 • Báthoryné Daróczy Mária 
 • Dr. Bogárdi Mihály 
 • Bokor Lászlóné 
 • Anna Boom 
 • Niklaus Born 
 • Dr. Helmajerné Hajnal Ilona 
 • Özv. Horthy Istvánné 
 • Jeszenszky Thyra 
 • Károlyiné Győry Gizella 
 • Dr. Kovács István és rokonsága 
 • Lazáryné dr. Zsindely Zsuzsanna 
 • Mohácsi Attila 
 • Ifj. Pécsy László 
 • Schlotthauser Lászlóné 
 • Seibiger Erzsébet 
 • Sióréti Tamás 
 • Ingeborg Skliros 
 • Dr. Steiner Ágota 
 • Subainé Farkas Veronika 
 • Szechényi Ilona grófnő 
 • Valczné madas Csilla 

 

 Elhunyt özvegy Horthy Istvánné, Edelsheim Gyulai Ilona grófnőhttp://www.szechenyiforum.hu NyomtatásRegényes történelem: Három Andrássy Ilona, három generáció 2. rész | MédiaKlikk

 

Köszönöm, hogy végigolvastad, remélem tetszett. Ha igen, akkor mindenképp nézd meg a többi bejegyzésem is. Ha szeretnél további érdekességeket, akkor kövess be, hogy nehogy lemaradj róluk!

A bejegyzés második része hétfőn 10.00-kor lesz látható.

 

Források:

Tatai Gábor - A sziklakórház rövid története 1935-2002

Saját tapasztalatok a létestmény meglátogatásakor.

 

Képek:

Kép 1, prof Kadic Ottokár 

Kép 2, Magyarország légótérképe

Kép 3, A Sziklakórház bejárata

Kép 4, A Sziklakórház egyik műtője

Kép 5, A Sziklakórház egyik betegszobája

Kép 6, Anna Boom

Kép 7, Edelsheim-Gyulai Ilona

Kép 8, gróf Széchényi Ilona

Kép 9, gróf Andrássy Ilona

 

 

V2

Szisztok!  

Üdvözöllek titeket a Történelmi Érdekességek sorozatom 4. részével. Az előző bejegyzésemben (itt megnézheted) megszavaztátok a V2 rakétát, mint témát a következő cikkhez. A végeredményt itt láthatjátok. 

A V2 (Ejtsd: Fau kettő) rakéta egy németek által kifejlesztett nagy hatótávú rakéta volt. A Harmadik Birodalom egyik legnagyobb fegyvertalálmánya. A név jelentése “megtorlófegyver”. Főként Nagy-Britannia ellen vetették be. Képes volt a hangsebesség átlépésére, aminek segítségével akár percek alatt elérhette a célpontját. Az űrprogramokban a V2 volt a rakéták alapja.  

V-2 rakéták képekben, 1944-1945. - schuro blogjaCsodafegyver – Wikipédia

Európában Németország volt a rakétafejlesztés és gyártás “őshazája”. Mivel a versailles-i-békeszerződés sok fegyver gyártásától eltiltotta Németországot, a hadseregnek olyan, új fegyvereket kellett keresnie, amit a béke nem tilt. Így találtak rá a V2-re (akkor még nem ez volt a neve) és a rakétamegszállottra, Wernher von Braunra.

Braun már gyerekként is nagy érdeklődést mutatott a rakéták iránt. Már fiatalon kezdett kísérletezni, a saját maga alkotta rakétáival. Egy bemutató után, a német hadsereg elkezdte anyagilag támogatni Braun kísérleteit. A kutatásokat egy német tábornok, Walter Dornberg felügyelte. Az állam által támogatott fejlesztések első sikere volt az A1 (Aggregat 1) nevű rakéta, ami etanollal és cseppfolyós oxigénnel működött. Ez a típusú meghajtást itt alkalmazták először a világon. Két évre rá, 1934-ben elkészült az A2 nevezetű rakéta, ami az A1 továbbfejlesztett változata volt. Az A2-vel tartottak egy bemutatót az új kancellárnak, Adolf Hitlernek. Az “előadás” jól sikerült. Annyira tetszett a német vezetésnek, hogy von Braunt és csapatát besorozták a Wehrmachtba, és katonai programmá nyilvánították a rakétafejlesztéseit. Az A2-t követte az A3, majd az A4. Ez lett a későbbi V2, ami már igazi rakétának számított.  Az “A” széria előbbi rakétái csak tesztelésekre voltak jók, nem pedig fegyvernek. A fejlesztőbázis eleinte Kummersdorf-Gut kísérleti telepen volt, ám Dornberger tábornok áthelyeztette a bázist Usedom nevű kis szigetre, Peenemündébe. A sziget a Balti-tengeren van. Az A4 első próbájára 1942 márciusában került sor. A rakétát sikeresen fellőtték, ám 1,6 kilométer után belecsapódott a tengerbe. A következő kilövési kísérlet sem hozott több sikert. A 3. start viszont nagyon szépen összejött. A rakéta 193 kilométert repült, eközben 80 kilométer magaságig jutott. Az A4-en elvégeztek kisebb változtatásokat. Az így kapott rakéta megkapta a V2 nevet, aminek a gyártása 1943 elején indult be. A projekt végig titkos volt, ám a lengyel ellenállás észlelte az egyik V2 tesztrepülését. Ezt követően információkat adtak át az angol hírszerzésnek, melynek eredménye az lett, hogy a brit légierő többször is bombázta Peenemündét. Az angol légi támadások nem tudták megakasztani a rakéta fejlesztését és a gyártását sem. Az egyik tesztrepülés során, az elvégzett számítások szerint a rakéta elérte a világűrt, így ez lett az első emberalkotta tárgy, ami kijutott az űrbe, ugyan nem űrkutatási célból.  

Wernher von Braun a német, aki fegyvert épített | spacejunkie.hu - Egy blog az űrutazásról, magyarul, érthetően.Wernher von Braun, német katonák körében.

A sikeres tesztrepülés után a A4-et a német hadvezetés kikiáltotta “csodafegyverré”. Hitler maga is sokszor emlegette így. Göbbels propagandaminisztériumában pedig átkeresztelték V2-re, a V1 után, ami egy szárnyas bomba volt. A rakéta célba jutásához négy giroszkópból álló tehetetlenségi önirányítást alkalmaztak. Az irányítás gázsugár-kormányzással, a tolóerő vektor változtatásával történt. A kezdetleges irányítás miatt a V2 egy eléggé pontatlan fegyver volt. A maximális hatótávolságban 50%-os eséllyel találta el a 17 kilométeres célpont területét.  

V–2 – Wikipédia

A fegyver a pályája csúcsán elfogyasztotta az össze üzemanyagát, így meghajtás nélkül, hangtalanul, hatalmas sebességgel közeledett a célpont felé, így sem észlelni, sem elhárítani nem tudták. A rakéta általában nem katonailag fontos épületekre, helyekre zuhant. Hatalmas pusztítást tudott véghezvinni, bár az áldozatok száma becsapódásonként, átlagosan 2 volt. Ez főleg azért lehetett, mert sokszor a V2 nem talált el semmit, csak egy mezőn, esetleg a tengeren zuhant le, így az átlag alaposan lecsökkent.  Összesítve viszont a rakéták 2754emberéletet követeltek, és 6523 embert súlyosan megsebesítettek. A legtöbb áldozatot követelő támadás során 567 ember halt meg.  

Űrkutatás és űrutazás a 20. században május 9. A csillagászat története 2. - PDF Ingyenes letöltésV2 becsapódás helyszíne.

A sok légitámadás miatt el kellett hagyniuk a fejlesztőknek Peenemündét. A gyárat átköltöztették a Kohnstein-hegységben lévő Nordhausen közelében kiépített föld alatti üzemekbe. A hegy gyomrába hatalmas vájatokat vágta. A munkákat természetesen rabszolgákkal végeztették, ennek eredményképpen munkások tízezrei vesztették életüket. A raboknak kialakított táborban borzasztóak voltak a körülmények, főleg amiatt, mert a rabokat a föld alatt tartották fogva. Az embereknek a hideg földön kellett aludnia.  

A rakétatámadások végül nem érték el a kívánt hatást, habár rengeteg ember életét tették tönkre.  

Von Braun és kutatócsapata a háború után kikerült az USA-ba, ahol folytatták a kutatásokat, a Németországból elhozott 70 kész, A4 rakéta segítségével, immáron az amerikaiaknak. A legtöbb amerikai rakéta alapjául a V2 szolgált. A Szovjetunió is szerzett a rakétákból, és fogságba ejtett pár kutatót, így ők is elkezdhették a nagyszabású rakétaprogramokat. Ezek keretein belül került gyártásra az R1, majd az R széria többi tagja. Ezek alapján készültek el azok a rakéták, amiket a szovjet űrprogramban is használtak.  

Wernher von Braun | V-2 and Apollo rocket scientist | New Scientist

Ha tetszett, akkor olvassátok el az oldalamon megtalálható többi írást is.

Az új bejegyzések, szokás szerint, tehát kedden és pénteken 10.00-tól lesznek láthatóak.

 

Kérlek titeket, hogy kommentben küldjetek témaötleteket, hogy olyanokról írhassak, ami érdekel titeket.

 A szavazás 07.29, 20:00-ig érhető el. Utána eltávolítom.

Források:

Memória

National Geographic

www.wikipédia.hu

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2F4444k.blog.hu%2F2020%2F03%2F08%2Fv-2_raketak_kepekben_1944&psig=AOvVaw2vjSZUOMUtB8ONpVD9mWts&ust=1627416497906000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMjc-IXFgfICFQAAAAAdAAAAABAD

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fhu.wikipedia.org%2Fwiki%2FCsodafegyver&psig=AOvVaw2vjSZUOMUtB8ONpVD9mWts&ust=1627416497906000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMjc-IXFgfICFQAAAAAdAAAAABAO

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2F4444k.blog.hu%2F2020%2F03%2F08%2Fv-2_raketak_kepekben_1944&psig=AOvVaw2vjSZUOMUtB8ONpVD9mWts&ust=1627416497906000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMjc-IXFgfICFQAAAAAdAAAAABAU

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.newscientist.com%2Fpeople%2Fwernher-von-braun%2F&psig=AOvVaw2xR-nwXdCOfVOubVZQ5Rya&ust=1627416623127000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCPCM7cPFgfICFQAAAAAdAAAAABAI

Pestisjárvány

 

Sziasztok! 

A mai bejegyzésben, a Történelmi Érdekességek sorozat 3. részében a pestisjárvánnyal fogunk foglakozni. A témát az előző blogom alatt szavaztátok meg. A bejegyzés itt is olvasható: https://tudakozo.blog.hu/2021/07/19/guillotine_578  

A járványt másnéven fekete halálnak is hívták. Ez volt a legpusztítóbb pestisjárvány a világon. 1347 és 1252 közt pusztított, mely időszak alatt 80-200 millió emberrel végzett. Főként Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában terjedt. Későbbi becslések szerint Európa lakosságának, csaknem 40%-a odaveszett.  

  Pestis – Wikipédia

A 19. században sikerült beazonosítani ennek a pestisfajtának a kórokozóját, melyet a felfedezőjéről, Alexandre Yersin orvosról neveztek el Yersinia pestisnek. Mint kiderült, a kórokozó az afrikai rágcsálók bolháiban tenyészik. Ez a baktérium bubópestist, tüdőpestist és vérpestist okoz. A járvány a selyemútról került be Európába, ahol a városok megfelelőek voltak, annak terjedésére. Az utcák tele voltak mocsokkal, emberi- és állati ürülékkel. Az ivóvízellátás sem volt megfelelően tiszta körülmények közt megoldva, így az emberi szervezet eléggé legyengült. A gyengülésre rásegített még az is, hogy az emberek sokat éheztek. Ezek miatt a járvány hatalmas ütemben tudott terjedni. Mivel, az akkori tudomány nem értette a kór biológiáját, sokan isteni csapásnak vélték. Helyenként rohamos ütemben elkezdték megtisztítani a városokat az eretnekektől. A vallási "elmélet" miatt, többen elkezdtek önsanyargató életmódot élni. A városok elkezdtek pestisdoktorokat alkalmazni, bár általában ők haszontalan gyógymódokat tudtak csak alkalmazni. A helyzet, természetesen hatalmas rettegést keltett. Nagyobb közösségek haláloztak el napról-napra. A halálesetek száma olyan nagy volt, hogy a temetők teljesen megteltek, emiatt tömegsírokba kezdték temetni az áldozatokat. Ennek ellenére is, az utcákon a halottak egymáson hevertek, mivel nehéz volt megoldani, a testek elszállítását. Miután az első hullám visszaszorult, még számos hullám érkezett, bár ezek nem voltak olyan pusztítóak, mint a legelső. A tapasztatokból, lassan elkezdtek változtatni az emberek a higéniai szokásaikon, amik következtében megromlott a kórokozókat hordozó állatok életkörülménye, így a járvány kevesebb eséllyel és kisebb pusztítással tört csak ki.  

Oroszországból terjedhetett el a fél Európát kiirtó pestis járvány

Mint említettem, a járvány kitörését, többféle elmélettel próbálták magyarázni. Voltak, akik Isteni büntetésnek vélték a dolgot, amit a mohóságukért, istentagadó életükért, eretnekségükért és paráználkodásukért kaptak, büntetésül. Az eretnekek kivégzésén, és az önsanyargatáson kívül volt még egy megoldási módszerük. Kialakultak flagelláns csoportok, akik városról-városra jártak, miközben magukat ostorozták, és azért imádkoztak, hogy Isten könyörüljön meg az embereken. Ezzel a jövés-menéssel, csak még jobban elősegítették a kór terjedését, nem pedig megoldották.  

hvg360 - Jobban hasonlít egymásra a középkori pestis- és a koronavírus-járvány, mint gondolnánk

Ezen felül létezett a miazma teória, mely szerint a bolygók szerencsétlen együttállása miatt, rossz levegő keletkezik, amely a kórt terjeszti. Ez az elmélet először az ókorban jelent meg. Hippokratész írt róla. Úgy hitték, hogy minden járvány hátterében a szerves anyagok rothadása áll, ami mérgező levegőhöz vezet.  

Számomra a legdurvább elmélet a zsidó-elmélet. Az emberek azt találták ki, hogy az egész járvány, csak egy zsidó összeesküvés. Azt gondolták, hogy a Zsidók meg akarják mérgezni a kutakat, amivel el akarják terjeszteni a ragályt. Ezen felbuzdulva a zsidókat sok helyen faházakba terelték, majd rájuk gyújtották. Sok város zsidó-negyedében mészárlást rendeztek. Több ezer Zsidót megöltek, a vagyonukat elkobozták, annak ellenére, hogy VI. Kelemen pápa egy bullát adott ki, melyben cáfolta a vádakat. 

Nemhogy látni, de hallani is szörnyűség volt” – A középkori nagy pestisjárvány tanulságai - WMN

Szerintem a pestisjárványok voltak az egyik legdurvább dolgok a középkorban. Az emberi butaság folyton csak rontott a helyzeten, és rengeteg ártatlan ember halálához vezetett, miközben a járvány, amúgy is hatalmas áldozatokat szedett. 

 

 

 

 

 

 

 

 Az új bejegyzések minden kedden és pénteken jelennek meg, 10.00-kor.

Ha tetszett, kérlek oszd meg és olvasd el a többi bejegyzésemet is.

 (Kis változás történik a bejegyzések megjelenésének időpontjában. Mostantól hétfő helyett kedden lessz új cikk.)

Források:

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fhu.wikipedia.org%2Fwiki%2FPestis&psig=AOvVaw0O_0PxrfibUhnWZBQY2Ac9&ust=1627083397633000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMiq55Hs9_ECFQAAAAAdAAAAABAD

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.origo.hu%2Ftudomany%2F20191003-a-pestis-osi-genomjat-oroszorszagig-vezettek-vissza-a-kutatok.html&psig=AOvVaw0O_0PxrfibUhnWZBQY2Ac9&ust=1627083397633000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMiq55Hs9_ECFQAAAAAdAAAAABAI

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwmn.hu%2Fcikk%2F52490%2F&psig=AOvVaw0O_0PxrfibUhnWZBQY2Ac9&ust=1627083397633000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMiq55Hs9_ECFQAAAAAdAAAAABAO

 

Guillotine

A nevét Joseph Ignace Guillotin-ról kapta. Francia orvos és tudós volt. Híres volt emberségességéről, emellett a kiemelkedően nagy tudásáról.

 A nyaktilót ugyan nem ő találta fel, de ő volt az, aki javasolta a francia nemzetgyűlésnek a nyaktilóval végrehajtott kivégzéseket. Itt is megmutatkozik az emberségessége, hiszen a nyaktilóval történő kivégzések sokkal fájdalommentesebbek és biztosabbak voltak, mint a kardal történő fejezések. Továbbá a megkülönböztetés ellen is irányult, mivel eddig a pontig a szegényeket akasztották, a nemeseket lefejezték. Így viszont kiterjedt a nemesi „bánásmód” mindenkire. Mielőtt még a guillotine név ráragadt volna a szerkezetre, sokszor használták rá, a „Louison” és a „rasoir national” (nemzeti borotva) kifejezést. A kivégzőeszközt helyesen guillotine-nak kell írni, bár a doktor neve végén nincsen „e”. A történet szerint ez azért van, mert sokan gúnyolták a szerkezetet, és magát az ötletet, ezért az eszköz nevére tettek egy „e” betűt, ami a nevet női névvé teszi. A guillotine a francia forradalom egyik jelképévé vált, bár a története sokkal előbbről kezdődik, mint a forradalom.

Nyaktiló – Wikipédia

A guillotine-hoz hasonló kivégzőszerkezeteket már a perzsák és más népek is ismertek. A későbbiekben az eszközt Itáliában említik, ahol kizárólag nemeseket végeztek ki vele. A 13. és 14. században Csehországban és a Német-római Birodalomban is rendszeresítették.  A 17. században használták már Angliában, Skóciában és Franciaországban is. Hasonló szerkezeteket használtak később Milánóban és Nürnbergben.

A guillotine halott – Szabad Magyar Szó

A francia forradalom alatt 2625 embert végeztek ki a guillotin-nal. A forradalom alatt a kivégzéseket a Sanson család vitte véghez, Párizs „hóhérdinasztiája”.

Nagyobb történések az eszköz körül:

 • 1793: XVI. Lajos francia király kivégzése
 • 1793: Marie Antoinette királyné kivégzése
 • 1794: A guillotine-t áthelyezik a Bastille térré, ám csak rövid időre, mert ismét költöztették, de most a Place de la Nationon állították fel.
 • 1847: Louise Deibler felváltotta Clément Sansot, akit elbocsátottak, mert elzálogosította a munkaeszközét.
 • 1905: Henri Languille nevű személyen végrehajtott kivégzéskor dr. Beaurieux életjeleket fedezett fel az áldozat levágott fején. A töréntek után akadt jópár ember, aki ellenezte a guillotine-nal történő kivégzést, arra hivatkozva, hogy az áldozatok mégis éreznek fájdalmat.
 • 1939: Ekkor történt az utolsó nyilvános kivégzés a szerkezettel. Eugen Weidmann nevű sorozatgyilkos volt az elítélt.
 • 1976: Az utolsó hóhér Marcel Chevalier volt, aki a guillotine-t kezelte, egészen addig, míg Franciaországban el nem törölték a halálbüntetést.
 • 1977: Ekkor történt az utolsó kivégzés Franciaországban.

 

Köszönöm, ha végigolvastad a bejegyzést. Olvasd el másik írásaimat is a blogomon, hátha érdekelni fognak. 

 

Az új bejegyzések minden hétfőn és penteken, 10.00-től láthatóak. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Buste_de_Joseph_Ignace_Guillotin_--_Salle_du_serment_du_jeu_de_paume_--_Versailles.jpg

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Anonymous_-_Portrait_de_Joseph-Ignace_Guillotin_(1738-1814),_m%C3%A9decin_et_homme_politique._-_P1052_-_Mus%C3%A9e_Carnavalet.jpg

https://szabadmagyarszo.com/2019/02/22/a-guillotine-halott/

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fhu.wikipedia.org%2Fwiki%2FNyaktil%25C3%25B3&psig=AOvVaw2jNYFmADfcqq79uKLUo_6_&ust=1626715350354000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCKCl-IaR7fECFQAAAAAdAAAAABAM

 

 

 

 

Inkvizíció

Az inkvizíció a késő középkorban kezdődött. Katolikus nevén szent inkvizíciónak nevezték.

 

Célja az eretnekek (a keresztény hit ellen cselekvő emberek) felkutatása, majd felszámolása volt. 1230-ban alakult ki. Létrejötte után a pápa szentesítette. Ezek következményeképp a római katolikus egyház Európa déli és délnyugati részén alakított ki egymástól független szervezeteket. Elsődleges célja a keresztény hit és az erkölcs tisztántartása, tehát egy egyházi bírósági intézmény volt. Sokféle dologgal foglalkoztak az eretnekek üldözése mellett. Többek közt elhárították azon tényezőket, melyek súlyosan akadályozták a keresztény vallás továbbadását, például a méltatlan főpapok ellen tettek lépéseket. Továbbá magánemberek nagyobb kinyilatkoztatásaival foglalkoztak, aminek keretein belül megvizsgáltál a kijelentés igazságtartalmát. Az inkvizíció tulajdonképpen kétféle törvénykezés elegyét alkotta: az egyházi- és a világi bíráskodásnak. Alapvetően az eljárások kiindulókövei más-más hit béli kérdések voltak. Azokban az esetekben, amikor a tárgyalás során a kirótt büntetés túl súlyos volt, a világi bírákra hagyták az ítélet végrehajtását. Ezt annak az elvnek a tükrében tették, miszerint „az egyház nem szomjazik vérre” („ecclesia non sanguinem”).  A későbbiekben, amikor az inkvizíción belül kialakult egy rendszer, az egyház már a világi bíróságokra hagyta az ítélet meghozatalát is.

Az inkvizíció álltalában úgy történt egy adott településen belül, hogy előre bejelentett, ritkább esetekben bejelentés nélkül beállított az inkvizítor a kíséretével. Ekkor mindenkinek össze kellett gyűlnie. Aki nem jelent meg arra automatikusan ráhúzták azt, hogy eretnek. Ott az inkvizítor mondott egy kisebb-nagyobb beszédet, majd felszólította a lakosságot, hogy amennyiben valamelyikőjük eretnek, az tegyen vallomást maga ellen, vagy ha valaki ismer olyan embert, aki gyanús lehet az ügyben, akkor az ellen valljanak. A vallomások megtételére 15-30 napot kaptak az emberek. Aki a határidőn belül beismerték bűnösségüket, azok álltalában megúszták egy enyhébb vezekléssel. Ezen kívül, el kellett mondaniuk eretnektársaik nevét. Ezek az emberek álltalában csak a büntetésnek alávetett személy haragosai voltak. Ezután következett a vallatás. Aki megjelent, azt vallatásnak vetették alá. Aki viszont ne, azt kiközösítették. Ez azt jelentette, hogy bárki bármilyen bűncselekményt végezhetett rajta, minden következmény nélkül. Továbbá kirekeszteték a vallási életből, tehát nem tudta gyakorolni hitét. A kiközösítettnek volt lehetősége 1 éven belül feloldozást kérni, de amennyiben ezt nem fogadták el, onnantól végérvényesen és hivatalosan is eretneknek számított. A vallatás minden esetben kínzásból állt. Több szabállyal próbálták körbe határolni a még megengedett kínzási módszereket, de ezeket a törvényeket a vallatók játszi könnyedséggel át tudták hágni.

A 13. század közepéig az inkvizítorok csak megfigyelőként vehettek részt a vallatásokon, de IV. Ince pápa engedélyezte számukra azt, hogy részt vegyenek a kínzásokban. A kínvallatások minden esetben három alapvető módon történtek (legtöbbször nem okoztak életveszélyt, cserébe iszonyatos fájdalommal jártak):

 1. Víztortúra: A delikvens torkán erőszakkal, túlzott mennyiségű vizet öntöttek le.
 2. Szorítás: Az áldozatot a kínpadhoz erősítették, feszíthető csomózással ellátott kötéllel. A kötél meghúzásával, hatalmas erővel a kínpadhoz préselték, szorították az embert.
 3. Csigázás: A kínvallatásnak alávetett személy kezét a háta mögött összekötötték, majd egy, a plafonra rögzített csiga segítségével emelgetni kezdték. Gyakran súlyokat kötöttek az áldozat lábára, vagy akár a földhöz láncolták a lábfejénél. Ez a féle kínzás egy biztos vállficammal járt, de esetenként maradandó károsodással.

A kínvallatás után következett az ítélethozatal. A leggyakoribb ítélet a halálbüntetés volt, amit viszont az inkvizítorok nem hajthattak végre, így az áldozatokat egy szertartás keretein belül átadták a világi hatóságoknak. Mint említettem, a későbbi években már az ítéletet sem ők hozták, azt is a világi bírákra hagyták. Az inkvizítorok csak a kínvallatást végezték. A halálbüntetésen kívül volt még négy büntetéstípus:

 1. Epitíma: Egy egyházi büntetés volt, tehát vezeklés. Lehetett ima, zarándoklat, esetleg ostorozás.
 2. Börtönbüntetés
 3. Gályarabság: Az elítéltet egy gályára rakták rabszolgának, meghatározott időre. Padokhoz voltak láncolva, és evezniük kelett.
 4. Kiközösítés

 

 

 

 

 

Az első pápa, aki a legújabb korban bűnbánást mutatott az inkvizícióért és az egyház által elkövetett szörnyűségekért, az II. János Pál pápa volt.

 

Olvassátok el a többi bejegyzésem, hátha érdekel!

https://www.google.com/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fkonzervatorium.blog.hu%2F2010%2F09%2F07%2Fa_szent_inkvizicio_mitosz_es_valosag_2&psig=AOvVaw0GGKHFTY5Yaz8ELLKeFdCS&ust=1626198010978000&source=images&cd=vfe&ved=0CAoQjRxqFwoTCIDzuvaJ3vECFQAAAAAdAAAAABAU

https://www.google.com/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fwww.emelttortenelem.hu%2Faz-inkvizicio-kegyetlen-es-brutalis-vilaga%2F&psig=AOvVaw0GGKHFTY5Yaz8ELLKeFdCS&ust=1626198010978000&source=images&cd=vfe&ved=0CAoQjRxqFwoTCIDzuvaJ3vECFQAAAAAdAAAAABAa

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Picard.jpg

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Inquisition01.jpg

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:San_Giovanni_Paolo_II_(cropped).jpg 

 

 

 

Címkék: Érdekességek
süti beállítások módosítása