Az inkvizíció
2021. július 12. írta: Kiss_Ádám

Az inkvizíció

Szent inkvizíció

Az inkvizíció a késő középkorban kezdődött. Katolikus nevén szent inkvizíciónak nevezték.

 

Célja az eretnekek (a keresztény hit ellen cselekvő emberek) felkutatása, majd felszámolása volt. 1230-ban alakult ki. Létrejötte után a pápa szentesítette. Ezek következményeképp a római katolikus egyház Európa déli és délnyugati részén alakított ki egymástól független szervezeteket. Elsődleges célja a keresztény hit és az erkölcs tisztántartása, tehát egy egyházi bírósági intézmény volt. Sokféle dologgal foglalkoztak az eretnekek üldözése mellett. Többek közt elhárították azon tényezőket, melyek súlyosan akadályozták a keresztény vallás továbbadását, például a méltatlan főpapok ellen tettek lépéseket. Továbbá magánemberek nagyobb kinyilatkoztatásaival foglalkoztak, aminek keretein belül megvizsgáltál a kijelentés igazságtartalmát. Az inkvizíció tulajdonképpen kétféle törvénykezés elegyét alkotta: az egyházi- és a világi bíráskodásnak. Alapvetően az eljárások kiindulókövei más-más hit béli kérdések voltak. Azokban az esetekben, amikor a tárgyalás során a kirótt büntetés túl súlyos volt, a világi bírákra hagyták az ítélet végrehajtását. Ezt annak az elvnek a tükrében tették, miszerint „az egyház nem szomjazik vérre” („ecclesia non sanguinem”).  A későbbiekben, amikor az inkvizíción belül kialakult egy rendszer, az egyház már a világi bíróságokra hagyta az ítélet meghozatalát is.

Az inkvizíció álltalában úgy történt egy adott településen belül, hogy előre bejelentett, ritkább esetekben bejelentés nélkül beállított az inkvizítor a kíséretével. Ekkor mindenkinek össze kellett gyűlnie. Aki nem jelent meg arra automatikusan ráhúzták azt, hogy eretnek. Ott az inkvizítor mondott egy kisebb-nagyobb beszédet, majd felszólította a lakosságot, hogy amennyiben valamelyikőjük eretnek, az tegyen vallomást maga ellen, vagy ha valaki ismer olyan embert, aki gyanús lehet az ügyben, akkor az ellen valljanak. A vallomások megtételére 15-30 napot kaptak az emberek. Aki a határidőn belül beismerték bűnösségüket, azok álltalában megúszták egy enyhébb vezekléssel. Ezen kívül, el kellett mondaniuk eretnektársaik nevét. Ezek az emberek álltalában csak a büntetésnek alávetett személy haragosai voltak. Ezután következett a vallatás. Aki megjelent, azt vallatásnak vetették alá. Aki viszont ne, azt kiközösítették. Ez azt jelentette, hogy bárki bármilyen bűncselekményt végezhetett rajta, minden következmény nélkül. Továbbá kirekeszteték a vallási életből, tehát nem tudta gyakorolni hitét. A kiközösítettnek volt lehetősége 1 éven belül feloldozást kérni, de amennyiben ezt nem fogadták el, onnantól végérvényesen és hivatalosan is eretneknek számított. A vallatás minden esetben kínzásból állt. Több szabállyal próbálták körbe határolni a még megengedett kínzási módszereket, de ezeket a törvényeket a vallatók játszi könnyedséggel át tudták hágni.

A 13. század közepéig az inkvizítorok csak megfigyelőként vehettek részt a vallatásokon, de IV. Ince pápa engedélyezte számukra azt, hogy részt vegyenek a kínzásokban. A kínvallatások minden esetben három alapvető módon történtek (legtöbbször nem okoztak életveszélyt, cserébe iszonyatos fájdalommal jártak):

  1. Víztortúra: A delikvens torkán erőszakkal, túlzott mennyiségű vizet öntöttek le.
  2. Szorítás: Az áldozatot a kínpadhoz erősítették, feszíthető csomózással ellátott kötéllel. A kötél meghúzásával, hatalmas erővel a kínpadhoz préselték, szorították az embert.
  3. Csigázás: A kínvallatásnak alávetett személy kezét a háta mögött összekötötték, majd egy, a plafonra rögzített csiga segítségével emelgetni kezdték. Gyakran súlyokat kötöttek az áldozat lábára, vagy akár a földhöz láncolták a lábfejénél. Ez a féle kínzás egy biztos vállficammal járt, de esetenként maradandó károsodással.

A kínvallatás után következett az ítélethozatal. A leggyakoribb ítélet a halálbüntetés volt, amit viszont az inkvizítorok nem hajthattak végre, így az áldozatokat egy szertartás keretein belül átadták a világi hatóságoknak. Mint említettem, a későbbi években már az ítéletet sem ők hozták, azt is a világi bírákra hagyták. Az inkvizítorok csak a kínvallatást végezték. A halálbüntetésen kívül volt még négy büntetéstípus:

  1. Epitíma: Egy egyházi büntetés volt, tehát vezeklés. Lehetett ima, zarándoklat, esetleg ostorozás.
  2. Börtönbüntetés
  3. Gályarabság: Az elítéltet egy gályára rakták rabszolgának, meghatározott időre. Padokhoz voltak láncolva, és evezniük kelett.
  4. Kiközösítés

 

 

 

 

 

Az első pápa, aki bűnbánást mutatott az inkvizícióért és az egyház által elkövetett szörnyűségekért, az II. János Pál pápa volt.

 

Kérlek, olvassátok el a többi bejegyzésem, hátha érdekel!

Források

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudakozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7316625546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fredddy 2021.07.14. 21:58:06

Az inkvizíció tevékenységét az utókor általában jelentősen eltúlozza. A rettegett spanyol inkvizíció (,,no one expects...") 300 éves fennállása során összesen mintegy 5000 embert ölt meg- ez természetesen nem kevés, de egyetlen korabeli csatában simán meghaltak ennyien, csak Magdeburg 1631-es ostromakor 20000 polgárt mészároltak le.

Kiss_Ádám 2021.07.14. 22:03:54

@Fredddy: Köszönöm a válaszod! Egyetértek veled nagyjából, viszont annyi ellenvetésem van, hogy az inkvizíció során ártatlan embereket kínoztak meg brutális módon. Egy háborúban gyorsan megölték az embereket, nem szenvedtek annyit! Amúgy remélem, hogy tetszett a bejegyzésem.

Fredddy 2021.07.14. 22:18:19

@Lzr.Bálint: A korabeli háborúkban is volt sokféle halál, amit például a harmincas években műveltek a felek egymás lakosságával, hát az még mai szemmel is elborzasztó. Másrészt viszont a legtöbb ilyen trükkös kínzóeszköz későbbi csinálmány, általában XVIII. századi perverz műgyűjtők ijesztgették velük egymást.

Ami az ártatlan embereket illeti, igen, bárki belekerülhetett a szórásba, főleg, ha rosszakarói voltak. A bírák se voltak azonban hülyék, például a Magyarországon lefolyt összesen kb ezer boszorkányper többsége felmentő ítélettel zárult. Na persze itt is megtörténhetett bármi, a fentebb említett 5000 ember nagy része egyszerűen a korabeli börtönviszonyokba halt bele, miközben az inkvizítorok által követelt zsíros váltságdíjra várt.

Fredddy 2021.07.14. 22:20:21

@Lzr.Bálint: (amúgy jó bejegyzés, persze! Kellenek az értelmes blogok.)

Fredddy 2021.07.14. 22:22:02

@Fredddy: harmincas években... szóval a harmincéves háborúban, az 1630-as években :)

efi 2021.07.17. 00:07:00

Vallások nélkül mennyivel jobb hely lenne a Föld.

Kiss_Ádám 2021.07.17. 06:34:02

@efi: Nem feltétlenül. A vallásoknak hatalmas szerepe van. Egy olyan dolog, amibe az emberek meneküni tudnak, amikor úgy érzik. Foontos az, hogy higgyünk valamiben.

efi 2021.07.17. 13:34:55

@Lzr.Bálint:
Több a hátránya, mint az előnye. Háború biztos, hogy sokkal kevesebb lett volna és a tudomány is sokkal előrébb tartaná már. Rengeteg ateista ember van - én is - és élünk.
"Hinni" lehet a természet törvényeiben is, ehhez nem kell semmiféle vallás.

Camelotr 2022.01.16. 14:43:34

@efi: a francia forradalomban akadt olyan időszak, amikor egyetlen hónap alatt halt meg annyi ember koncepciós perekben, mint a teljes középkori inkvizíció során. Most akkor mondhatjuk-e azt, hogy a köztársasági eszme nélkül boldogabb hely volna a világ? Nos, én kétlem. A vallások szerepe abszolút pozitív a világtörténelemben és én az ateizmust is vallásnak tartom, ide sorolom. Ezzel együtt állítom azt amit.
süti beállítások módosítása
Tudakozó